Author |
Topic  |
|
Noe
Moderator

2217 Posts |
Posted - 16/01/2007 : 17:59:40
|
Mám v plánu zítra reinstal windows. Někde se zde psalo o nějakém RAM (swapovacím disku) co výrazně pomůže výkonu i stabilitě, ale také to že jde vytvořit jen při nebo před instalací. Mám prosbu nemůže někdo napsat stručný návod jak na to??
Dále mám v plánu zapojit dva setjné SATA HDD do raidu. Může mi někdo poradit jaký podle Vás zvolit RAID pro nejlepší stabilitu a výkon a jak u takto zraidovaných disků vytvořit výše zmíněný swapovací disk?
Omlouvám se ale jsem v tomhle totální lama, nikdy jsem ani jedno ani druhé nedělal.
|
Noe
|
Edited by - Noe on 16/01/2007 18:10:09
|
|
| |
erdisk
Moderator

342 Posts |
Posted - 17/01/2007 : 01:56:34
|
No neporadím Ti ako to urobiť práve na tvojom HW, pretože každé UI je iné, ale terminológiu budú používať asi rovnakú.
V Tvojom poste si spomenul stabilitu a výkon. Raid Ti dokáže poskytnúť výkon, alebo odolnosť voči zlyhaniu harddisku (alebo oboje, ale nie na dvoch diskoch). Na stabilitu nemá vplyv okrem toho, že chybne urobený RAID ju môže zhoršiť.
Ak chceš zvýšiť výkon, nakonfiguruj svoje disky do Raid 0, takzvaný "stripe". V tomto prípade sa dáta zapisujú a čítajú rýchlejšie, lebo polovica dát sa zapisuje/číta na jeden disk a druhá "súčasne" na druhý disk.
Ak nechceš aby si nestratil dáta, keď sa jeden disk pokazí, nakonfiguruj ich do Raid 1, takzvaný mirror. V tomto prípade sa zapisujú tie isté dáta na oba disky, takže celkovú kapacitu máš ako jedného disku, ale neprídeš o dáta, keď sa jeden disk pokazí.
Jednoduché UI na správu raidov, ktoré sú v matičných doskách obyčajne fungujú spôsobom, že najprv priradíš existujúce disky do takzvaného poľa diskov (array) a potom určíš, či to pole má byť Raid 1 (Mirror) alebo Raid 0 (Stripe). Potom už len inicializuješ pole.
Doporučujem vždy používať absolútne rovnaké modely diskov.
Na stripe by sa to dalo využiť, špeciálne pre vanguard začínam o tom uvažovať. Možno to zníži to trhanie spôsobené hrabaním do disku. Osobne ale s takýmito Raidami na doske nemám dobré skúsenosti, hlavne použitie na mirror. (čo by som aj chcel za tie prachy, ak to chce niekto seriózne používať, doporučujem zvlášť radič.) |
Edited by - erdisk on 17/01/2007 01:57:20 |
 |
|
Isac
Moderator

2433 Posts |
Posted - 20/01/2007 : 16:36:27
|
ram disk se dá doinstalovat do Windows jako normální ovladač, nenapadá mě, jak by se to dalo udělat před nebo během instalace, jde o emulaci disku v paměti, s fyzickým diskem to nemá nic společnýho
výkonu to pomůže pouze u specifických úloh a stabilitě to těžko něco přidá (a každopádně při restartu nebo vypnutí počítače příjdeš o data na něm uložená)
|
 |
|
Cotouch
New Member

418 Posts |
Posted - 20/01/2007 : 20:36:42
|
snad se to sem taky hodí:
přemejšlim jestli jít do varianty 2x obyčejnej disk v raidu stripe, nebo použít 1 raptor s 10k otáčkama a 5ms přístupovou dobou pro systém a náročný aplikace a druhej obyčejnej disk na ostatní data,
nějaký zkušenosti? |
offline |
 |
|
Isac
Moderator

2433 Posts |
Posted - 21/01/2007 : 00:59:21
|
jde o to na co to chceš, doporučuju potrápit google :), někde jsem dokonce i viděl porovnání raptora a raid 0 |
 |
|
tempest
New Member

231 Posts |
Posted - 21/01/2007 : 01:08:26
|
ramdisk pridas tak ze das ve woknous pridat novej hardware, das zobrazit vse a najdi si pod vyrobcem Microsoft a jedno zarizeni je tam myslim pojmenovane primo ramdisk a dal uz je to jen klikacka to zvladnes |
 |
|
|
Topic  |
|
|
|