Diskuzní klub hráčů online her
Home | Profile | Novy ucet | Active Topics | Active Polls | Members | Private Messages | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

.
 All Forums
 Vseobecne
 Pokec
 Dobra sestava za dobrou cenu.
 New Topic  New Poll New Poll
 Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Argon
New Member

137 Posts

Posted - 19/11/2003 :  21:07:15  Show Profile  Send Argon an ICQ Message Send Argon a Private Message  Reply with Quote
Klavesnice: http://www.czechcomputer.cz/inshop/scripts/detail.asp?ItemID=23841&level=48
Go to Top of Page

Noe
Moderator

2217 Posts

Posted - 19/11/2003 :  21:17:37  Show Profile  Visit Noe's Homepage  Send Noe an ICQ Message Send Noe a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Demostenes
Jinak 17" je treba pro me malo, monitor je pouzitelny tak od 19" (filmy...), coz je zase jina cenova kategorie. Takze pokud mluvim o lcd 25k+, mam na mysli 19"+, mensi uz dneska nema imho smysl.

17" u LCD je v podstatě shodná jako 19" obyč monitor, LCD má mnohem vyšší aktivní okno nebo jak se tomu termínu říká ... 17" u LCD je naprosto dostačující i pro filmy.

Za cenový rozdíl mezi 17" a 19" LCD monitorem doporučuji koupit si 70cm uhl. televizi

Noe

Go to Top of Page

Khandar
New Member

352 Posts

Posted - 19/11/2003 :  21:19:46  Show Profile  Send Khandar an ICQ Message Send Khandar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Argon

Klavesnice: http://www.czechcomputer.cz/inshop/scripts/detail.asp?ItemID=23841&level=48

u me Rulez tahle:
http://www.czechcomputer.cz/inshop/scripts/detail.asp?ItemID=23898&level=48

so...
Go to Top of Page

Julian
New Member

128 Posts

Posted - 19/11/2003 :  21:35:14  Show Profile Send Julian a Private Message  Reply with Quote
Nejsem odbornik, ale subjektivne muzu rict, ze z LCD mam rozhodne unaveny oci mnohem min nez z CRT. V praci cumim do hp L1925 a naprosta pohoda, ale asi je to dost subjektivni. Skoda ze si tam nevyzkousim jak se to chova v nejakejch hrach, preci jenom co bych tam poustel pod Solarisem na Sparcu a tahat se s tim domu se mi fakt nechce . Nahovno mi u LCD prijde hlavne to fixni rozliseni, takze stejne nevim, jestli bych ho chtel i domu na hry . I kdyz ja ted vlastne nic nehraju a na surfing mi taci cokoliv .

No comment
Go to Top of Page

San-Raal
New Member

302 Posts

Posted - 19/11/2003 :  21:36:57  Show Profile  Send San-Raal an ICQ Message Send San-Raal a Private Message  Reply with Quote
kurva muzete mi nekdo rict jak presne se projevuje rozdil ati/nvidie na kvalitnim monitoru? fakt jsem to nepostrehl, a to koukam na bezne karty na kvalitnich monitorech..

San-Raal
...dyslexia for cure found...
Go to Top of Page

Julian
New Member

128 Posts

Posted - 19/11/2003 :  21:59:14  Show Profile Send Julian a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by San-Raal

kurva muzete mi nekdo rict jak presne se projevuje rozdil ati/nvidie na kvalitnim monitoru? fakt jsem to nepostrehl, a to koukam na bezne karty na kvalitnich monitorech..

Ja myslim, ze rozdil je poznatelny jen v nejakejch 3D aplikacich/hrach. Kazda firma resi graficke funkce proste trochu jinak, viz napr http://www6.tomshardware.com/graphic/20031023/index.html

No comment
Go to Top of Page

GM_Vasako
New Member

121 Posts

Posted - 19/11/2003 :  22:31:21  Show Profile  Visit GM_Vasako's Homepage  Send GM_Vasako an ICQ Message Send GM_Vasako a Private Message  Reply with Quote
quote:

tohle mohu potvrdit, Keytronic je opravdu kvalitni zalezitost.

Dark Paradise & Battlezone & ELYWCIMAA
Go to Top of Page

GM_Vasako
New Member

121 Posts

Posted - 19/11/2003 :  23:05:00  Show Profile  Visit GM_Vasako's Homepage  Send GM_Vasako an ICQ Message Send GM_Vasako a Private Message  Reply with Quote
ne uplne dokonala sestava, ale v ramci moznosti :

http://www.battlezone.cz/index.php?page=vybaveni

Go to Top of Page

Khandar
New Member

352 Posts

Posted - 19/11/2003 :  23:16:08  Show Profile  Send Khandar an ICQ Message Send Khandar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by GM_Vasako

ne uplne dokonala sestava, ale v ramci moznosti :

http://www.battlezone.cz/index.php?page=vybaveni

ta VGA: ASUS V9560TD 128MB GeForce FX 5600 tu sestavu absolutne kurvi
Dat do sestavy s P4 3GHz HT tuhle kartu to muzou jen exoti typu ATComputers

so...
Go to Top of Page

GM_Vasako
New Member

121 Posts

Posted - 19/11/2003 :  23:24:00  Show Profile  Visit GM_Vasako's Homepage  Send GM_Vasako an ICQ Message Send GM_Vasako a Private Message  Reply with Quote
ATC to jenom vyrobily, nenavrhovaly.

Go to Top of Page

Argon
New Member

137 Posts

Posted - 19/11/2003 :  23:30:55  Show Profile  Send Argon an ICQ Message Send Argon a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Khandar

quote:

u me Rulez tahle:
http://www.czechcomputer.cz/inshop/scripts/detail.asp?ItemID=23898&level=48

Skoda ze ma malej entr, neni odhlucnena a ma moc tlacitek. Jinak by byla docela dobra ale zda se mi moc velka.

Edited by - Argon on 19/11/2003 23:35:32
Go to Top of Page

Julian
New Member

128 Posts

Posted - 19/11/2003 :  23:38:03  Show Profile Send Julian a Private Message  Reply with Quote
No me by se ta sestava domu libila , rozhodne lepsi nez kdyby tam byla super karta a procesor na 2 veci. Karty starnou v dnesni dobe nejrychlejc ze vseho .

No comment
Go to Top of Page

Khandar
New Member

352 Posts

Posted - 19/11/2003 :  23:39:40  Show Profile  Send Khandar an ICQ Message Send Khandar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by GM_Vasako

ATC to jenom vyrobily, nenavrhovaly.

ATC vyrobily prdlajs ale asis mel namysli sestavily...
a kdo to navrh? kdyz ne ATC i kdyz ti tu sestavu taky klidne mohli navrhnout a pokud ne tak to byl nejakej "manager" kterej tomu bud prd rozumi a nebo to nikdy stejne dobre nenavrhne protoze tak jak to udelal je to pro nej vyhodnejsi... proto se nikdy nedockame dobre navrzeny sestavy od velkejch firem

a propo kdyz PC tak si ho jedine sestavit sam

so...
Go to Top of Page

Noe
Moderator

2217 Posts

Posted - 19/11/2003 :  23:39:46  Show Profile  Visit Noe's Homepage  Send Noe an ICQ Message Send Noe a Private Message  Reply with Quote
quote:

velice podstatně hlavně na větších monitorech např. 19", nejvíce je to vidět ve vyšším rozlišení u malých písmen. Dále je to dost poznat v 2d grafických aplikacích ... já to např. poznám v Corelu kde při náhledu full stránky A4 plný malýho cca 7-8 bodovýho textu na ATI text čitelný kdežto u Nvidie text čitelně nezobrazí. Na Nvidii jsem např. rozlišení 1600x1200 nemohl vůbec použít neb jsem nepřečetl pomalu ani texty u ikon kdežto u ATI vše ostré.

Shock pro mě byl hlavně v době kdy jsem si domu místo Matroxe G450 pořídil právě Nvidii GF4 to jsem dokonce musel jít s rozlišením na 1024x968 z předtím používanýho 1280x1024 protože se na to prostě nedalo koukat (EIZO F67), bohužel v tý době nebylo lepší karty než Nvidie takže nebyla jiná možnost a Matrox už nebyl v 3D konkurenceschopný.

Jinak ještě k Trinitronu ... já tuhle obrazovku taky nemusím, měl jsem svýho času SONY ale po pár měsících jsem se ho zbavil a EIZO koupil záměrně poté s Flat obrazovkou.

Chtěl bych říct, že porovnávám pouze GF4 s ATI R9800 ... u jiných karet to může být třeba uplně jinak.

Jen pro upřesnění aby např. Chosen a spol mě opět nenařknuli že si kupuji monitory v ceně celýho kompu ... EIZO jsem koupil jako monitor na práci (grafiku) ne na hry.

Noe

Go to Top of Page

Demostenes
Junior Member

818 Posts

Posted - 19/11/2003 :  23:41:26  Show Profile  Send Demostenes an ICQ Message Send Demostenes a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Julian

quote:

Ja myslim, ze rozdil je poznatelny jen v nejakejch 3D aplikacich/hrach. Kazda firma resi graficke funkce proste trochu jinak, viz napr http://www6.tomshardware.com/graphic/20031023/index.html

Ne, nejde o featury co se tyce 3d. Ale o kvalitu zobrazeni obecne. Signal se prevadi v graficke karte z digitalni do analogove podoby a v te jde pak do monitoru (narozdil od dvi, to jde digitalne rovnou, takze se usetri proces, kde vzdy dojde ke ztrate kvality). A laicky receno, ati ma tyto "prevodniky" MNOHEM kvalitnejsi, takze vysledek je pak lepsi (ostrejsi, systejsi, lepsi barvy a pod..). Navic nvidia ma opravdu velke problemy pri rozsliseni nad 1024*768, tam se ta slaba zobrazovaci cast opravdu hodne prejevuje a obraz je pak uz opravdu o hodne slabsi nez u ati. Ja kdyz jsem menil geforce za radeon, tak po prvnim nabehnuti woken jsem si pripadal, jak kdyz mam zbrusu novej monitor. Ono se to tezko popisuje, musi se to zazit.

Jinak co se tyce vykonu, je to imho srovnatelny, proste co si zaplatis, to mas, u ati je navic vyhoda lepsiho obrazu. Btw, tedka je dost dobry kauf all in wonder od herculesu tusim ze s radeonem 9800se, kde se daji s trochou stesti aktivovat vsechny pipeline (8 misto 4 defaultnich), takze ziskate bozi kartu (9800pro), navic s tunerem. Takze pokud mate znameho v nejakem obchode, ktery vam pujci tech karet na vyzkouseni vice (aby si clovek trefil tu, kde projde aktivace) a treba jeste muzete kupovat bez dane, tak ziskate za relativne malo penez (cca 6500,-) hodne muziky.

Jinak ja nevidim nic spatneho na koupi monitoru v cene celeho compu, protoze monitor je vec ktera vydrzi MNOHEM dele nez comp a navic je to imho nejdulezitejsi soucast compu. Navic jde i o zdravi. Akorat proc nekoupit repas, pokud clovek nema 25k na zbyt, tak je to daleko lepsi volba nez naky novy smejd. A to levny monitory vzdy budou.

Edited by - Demostenes on 19/11/2003 23:45:24
Go to Top of Page

Khandar
New Member

352 Posts

Posted - 19/11/2003 :  23:54:39  Show Profile  Send Khandar an ICQ Message Send Khandar a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jinak co se tyce vykonu, je to imho srovnatelny, proste co si zaplatis, to mas, u ati je navic vyhoda lepsiho obrazu. Btw, tedka je dost dobry kauf all in wonder od herculesu tusim ze s radeonem 9800se, kde se daji s trochou stesti aktivovat vsechny pipeline (8 misto 4 defaultnich), takze ziskate bozi kartu (9800pro), navic s tunerem. Takze pokud mate znameho v nejakem obchode, ktery vam pujci tech karet na vyzkouseni vice (aby si clovek trefil tu, kde projde aktivace) a treba jeste muzete kupovat bez dane, tak ziskate za relativne malo penez (cca 6500,-) hodne muziky.

jeste dodam ze se musi jednat o Ati Radeon 9800SE s 256 bit mem busem!!!! ony se totiz prodavaj jak v 128bit verzi tak v 256bit a je to kur.va rozdil Nejlepsi je vzit radeona 9800se od Herculese ten 128bity vubec nevyrabi... nekteri jiny vyrobci ale ano...

8pipelanes jdou otevrit vzdy! ale jen zhruba v 33% jsou dalsi 4pipeliny funkcni!! pokud nejsou funkcni projevuje se to chybami v obraze...

Ale pravda je sehnat si r9800se kterej je 256bit a ma 8funkcnich pipek je to nejlepsi co jde dnes koupit!!

so...

Edited by - Khandar on 20/11/2003 00:00:06
Go to Top of Page

GM_Vasako
New Member

121 Posts

Posted - 20/11/2003 :  00:11:48  Show Profile  Visit GM_Vasako's Homepage  Send GM_Vasako an ICQ Message Send GM_Vasako a Private Message  Reply with Quote
nemam sice doma zadny repasovany eizo, presto nemam pocit, ze by to byl nejaky vylozeny shit... http://www.viewsonic.com/products/lcd_vx800.htm

Go to Top of Page

San-Raal
New Member

302 Posts

Posted - 20/11/2003 :  00:57:06  Show Profile  Send San-Raal an ICQ Message Send San-Raal a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Noe
velice podstatně hlavně na větších monitorech např. 19", nejvíce je to vidět ve vyšším rozlišení u malých písmen. Dále je to dost poznat v 2d grafických aplikacích ... já to např. poznám v Corelu kde při náhledu full stránky A4 plný malýho cca 7-8 bodovýho textu na ATI text čitelný kdežto u Nvidie text čitelně nezobrazí. Na Nvidii jsem např. rozlišení 1600x1200 nemohl vůbec použít neb jsem nepřečetl pomalu ani texty u ikon kdežto u ATI vše ostré.

takze to je pro me nezajimave, mam 17" a rozliseni od 1024/768 do 1280/960, z duvodu nizkeho refreshe stejne nedavam vic

quote:

Shock pro mě byl hlavně v době kdy jsem si domu místo Matroxe G450 pořídil právě Nvidii GF4 to jsem dokonce musel jít s rozlišením na 1024x968 z předtím používanýho 1280x1024 protože se na to prostě nedalo koukat (EIZO F67), bohužel v tý době nebylo lepší karty než Nvidie takže nebyla jiná možnost a Matrox už nebyl v 3D konkurenceschopný.

hm no me by treba zajimalo jestli je treba parhelie vyrazne videt, mam tusim ze gf4200(ma dvi) tak jestli ma cenu porizovat novou grafarnu k 19" lcd co si chci nadelit k vanocum :)

jo a za rozdil 17" a 19" je tedko kolem 10k coz neni imho tak hrozne, nevyhodu spis vidim v tom ze i ta 19" je pouze 1280x1024, coz bude imho jak pro slepce. a 21" s 1600x1200 uz stoji 55k coz uz je docela dost..
(18.3 vs 29) eu bez dane.

San-Raal

Edited by - San-Raal on 20/11/2003 00:59:36
Go to Top of Page

TheChosen
New Member

241 Posts

Posted - 20/11/2003 :  01:02:50  Show Profile  Visit TheChosen's Homepage  Send TheChosen an ICQ Message Send TheChosen a Private Message  Reply with Quote
Kdyz uz jste se rozepsali s kupovanym poradnych veci. Co takovy RAID diskovy pole? Vyuziti dvou disku jako jeden .. sice trochu snizena spolehlivost ale prej 70% narust vykonu , ma nekdo s tim zkusenosti?

TheChosen - Close your eyes , to see the light!

Be mindful of your thoughts, they shape reality. Go the distance, to find yourself.
Noone can be told what the Endor is..Endor has you

Go to Top of Page

Kolik
Junior Member

717 Posts

Posted - 20/11/2003 :  02:13:52  Show Profile Send Kolik a Private Message  Reply with Quote
Jak je to u těch LCDček monitorů ? Na každym max 1280*1024 ? To je strašně málo ne?

Moria - Kermel Lar

Dp - Kdysi
Anthoria - Neběhá
OSI - GL,DF - Šmytec už dlouho (DarkDoomer si zamění I/Y podle nálady)
Go to Top of Page

Khostri
prudič

2210 Posts

Posted - 20/11/2003 :  08:55:30  Show Profile  Send Khostri an ICQ Message Send Khostri a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by TheChosen

Kdyz uz jste se rozepsali s kupovanym poradnych veci. Co takovy RAID diskovy pole? Vyuziti dvou disku jako jeden .. sice trochu snizena spolehlivost ale prej 70% narust vykonu , ma nekdo s tim zkusenosti?

S RAIDEm zkušennost mám, ovšem pouze RAID 0 a se SCSI diskama Seagate Baracuda. ATA raid jsem ještě neměl. Navíc jsem ten RAID provozoval na MACu na digitální střižně.
Zkušenosti jsem měl takové: Je to fakt rychlé, chce to ale všechno ZÁLOHOVAT. Za dva roky, co jsme ho měl připojen (externí) se 2x odvařil disk (baracudy fakt hodně topí) a 4x se poškodila alokační tabulka, takže data v pytli.
do svého compu bych si RAID dal, ale pouze při určitých podmínkách:

1) Nemám tam důležitá data - tzn. pokud používám comp tak, že na něm pouze hraju hry, které si nainstaluju s CD a Save si ukládám jinam, nevidím důvod, proč nepoužít RAID. Pokud se náhodou něco stane, budu muset akorát přeinstalovat (nebo si vytvořím image nainstalovaného disku, vypálím na DVD a v případě havarie obnovím)

2) Potřebuju grabovat nebo zpracovávat video ve vyšší kvalitě - dnes již jeden disk při normálním datovém toku většinou grabovat video zvládne a tepelná rekalibrace se také provádí již za chodu u některých disků (například Maxtor je na trvalý provoz narozdíl od Westernu nebo Seagate). Diskové pole má ale význam při střihu, kdy hýbám časovými značkamy přes celý klip, skáču z místa na místo, přetáčím na náhledy dopředu a dozadu atp. Pak je sakra znám rychlá odezva - na jednom disku hejbnu osou, chvilku nic, slyším chroupat disk a pak se změní v premiéře náhledové okénko.

3) Mám DVD nebo CD vypalovačku a všechny důležité dokumenty si pravidelně ukládám. Například jednou týdně, pokud nedělám tolik důležitých věcí, tak třeba 1x měsíčně. V nejhorším ztratím ten měsíc práce

4) Mám kromě diskového pole navíc ještě samostatný disk a zálohy si nechávám pravidelně ukládat například tam (k tomu stačí Scheduler a backup přímo ve Windowsech). nastavím si určitou hodinu, opakování v případě nezapnutého compu a to je vše.

5) Mám větranou bednu s dobrým prouděním vzduchu - to je hodně důležité, protože disky jsou většinou umístěny vpředu a pokud skrz ně neproudí vzduch, vytváří se kolem nich oblak horkého vzduchu.

Takže RAID 0 bych si do compu dal, pokud mám věci zazálohované.Pak je super. pokud nemám zálohy a mám na compu pracovní věci, ani náhodou.

Ještě k mému včerejšímu příspěvku - sorry za překlepy - psal jsem to už na útěku domů z práce a nečetl to po sobě.

Ohledně bedny - Chieftec také prodává Czech Computer. Dělají více druhů - záleží, jestli někomu vyhovuje mít mechaniky za otevíracím krytem, nebo je má raději stále odkryté. Stačí se podívat na všechny chieftecy a vybrat podle vzhledu - funkčně jsou skoro stejné. Navíc jako jedny z mála beden mají na zadní straně místo pro větrák 12cm - tzn. větší plocha lopatek -> menší rychlost -> menší hluk

Můj bratr si před 14 dny koupil tenhle Chieftec, a i když původně chtěl klasickou normální bednu, dneska nelituje vůbec ničeho.

http://www.czechcomputer.cz/inshop/scripts/detail.asp?ItemID=24639&level=14

Bedna se otevírá bez šroubováku, HDD jsou uloženy vepředu bedny napříč - tzn po odkrytí postranice koukáte přímo na konektory. Má to jistící klipy na karty, které se nemusí šroubovat (ale navíc, pokud má někdo raději šrouby, otovry tak jsou také). Zdroj je dost vysoko, takže nestíní procesor, jako u některých malých beden. Za tu cenu mi to přijde jako fakt dobrá bedna. Možná se dají najít o malinko lepší, ale buď je u nás nikdo neprodává, nebo jsou šíleně drahé. Chieftec je podle mě slušná cena, super kvalita, hezký vzhled a chytrý design.

Ohledně nákupu u kamaráda na firmu a odečtu DPH (to psal tuším Noe). To zas není tak jednoduché (vím to, protože jsem také chtěl někomu pomoct, ale manželka účetní mě vyvedla z omylu). Má to několik problémů:

1) Pokud někdo chce koupit vaše PC na sebe a je plátcem DPH, to PC nemůže prodat (aby nemusel DPH vrátit státu). Tzn má ho stále v majetku. To znamená, že PC musí odepisovat, jako každý jiný majetek -> práce navíc, kterou musí udělat buď sám, nebo navíc zaplati účetní.
2) PC musí být do 40k včetně všech samostatně nefungujících součástí
3) Pokud se jedná o malou firmu, mohlo by být finančnímu úřadu divné (a většinou také je), proč má firma o jednom zaměstnanci 3PC například. Ne, že by to člověk nějak neokecal, problém ale je, že Finanční úřad není tak úplně mimo a ví, jak se to dělá. Takže i když má člověk dobré odůvodnění, přece jen může očekávat o dost více kontrol. Například do té doby žádná kontrola nebyla, ale jakmile začně "vyčuhovat", má velkou pravděpodobnost, že so ho prohlédnou
4) Jakmile přijde kontrola, nastane opět drobný problém - dané PC pro kamaráda má pořád v majetku, tzn musí ho při kontrole ukázat. takže si ho například na den kontroly od kamaráda přivézt
5) Pokud by se PC chtělo nakoupit ne u malinké firmyčky, ale přes větší, s majetkem je stejný problém a navíc u velkých firem vypadá podezřele PC bez originálního OS, když jej všechny ostatní mají -> také důvod ke kontrole

Ohledně odečtu z daní: Pokud je PC v majetku, člověk si může něco odečíst (podle odpisu - PC se odepisuje 4 roky tuší). Jenže: U malé firmy je problém odůvodnit to PC a u velké je ten odpis vzhledem k obratům většinou tak malý, že se nevyplatí podstupovat takové akce.
Proto také většinou, pokud se už někdo odhodlá PC na sebe koupit, nechá si například polovinu toho DPH. A je otázkou, jestli je to pak až tak výhodné.

PC, PS3, iPad
Go to Top of Page

Khostri
prudič

2210 Posts

Posted - 20/11/2003 :  09:07:14  Show Profile  Send Khostri an ICQ Message Send Khostri a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kolik

Jak je to u těch LCDček monitorů ? Na každym max 1280*1024 ? To je strašně málo ne?

Proč?

Každé LCD má své "nativní" rozlišení, které je dáno počtem fyzických buněk, které se rozsvěcí. Buňky mají standardní velikost a proto také platí, že 15" LCD má velikost zobrazené plochy jako 17" a zobrazuje 1024x768. 17" LCD má 19" velikou zobrazovací plochu a rozlišení 1280x1024.

Ohledně rozlišení - osobně jsem kromě pár testů nikdy dlouhodobě neprovozoval rozlišení vyšší, než 1280x1024. Ono to tani není moc ergonomické. Macintosh dokonce s ohledem na ergonomii dovoloval pouze určité maximální rozlišení - takže například na 21 monitoru měl maximálně 1187x876 (nebo tak podobně - nevím už ty čísla z hlavy) Oni měli spočítáno množství barevných bodů vedle sebe, z toho si odvodili hustotu (dpi), následně vzali v úvahu ergonomickou vzdálenost očí od monitoru a dostali maximální rozlišení. Mezi námi 1600x1200 bych dlouhodobě vzhledem ke svému zraku provozoval pouze na špičkových 21+ monitorech (24" Sony je tak ideální) Na ostatních 19 a 20" monitorech bych jel maximálně 1280x1024. Ano, vypadá super si tu a tam nastavit 1600x1200 a koukat na volné místo, na delší používání to ale dle mého není. A pokud někdo nastaví 1600x1200 a aby vůbec něco viděl, tak si zvětší ikony a písmo, pak nechápu, k čemu mu to rozlišení je.

ULCD panelu nemá cenu provozovat jiné rozlišení, než nativní, protože všechna ostatní dopočítává - tzn. obraz se mázne nebo zhrubne. LCD panel je super, ale musí k němu být PC, které zvládne všechny používané aplikace a hry v tom daném rozlišení.
U LCD je navíc důležité koukat na odezvu - ovšem ne na papírovou, ale buď podle testů nebo subjektivně. Odezva znamená, jakou dobu trvá rozsvítit a zhasnout daný bod - tzn jak moc bude LCD "duchovat". Problém s uváděnou odezvou je ten, že firmy zpravidla úvádějí pouze dobu rozsvícení a zhasnutí bílého bodu - takže napíší například 15mx. Problém ale je, že například rozsvícení a zhasnutí červeného může trvat 3x tolik. Proto záleží i na testech i na subjektivním pocitu v používaných aplikacích. Osobně jsem si LCD ještě nevybíral, ale z informací, které sbíram po internetu a v testech jsou velmi slušné LCD od Herculesu - i když mají papírově horší odezvu, než některé jiné, při testech i pohledu jsou super, protože ta odezva platí pro všechny barevné body.

PC, PS3, iPad
Go to Top of Page

Noe
Moderator

2217 Posts

Posted - 20/11/2003 :  09:57:44  Show Profile  Visit Noe's Homepage  Send Noe an ICQ Message Send Noe a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Khostri
Ohledně nákupu u kamaráda na firmu a odečtu DPH (to psal tuším Noe). To zas není tak jednoduché (vím to, protože jsem také chtěl někomu pomoct, ale manželka účetní mě vyvedla z omylu). Má to několik problémů:

atd ...

Khostri změň účetní ... dnes už odepíšeš PC do 40 tis zcela normálně. Pochopitelně se to dělá zcela jinak .... nekupuješ PC jako celek který musíš vést složitě v evidenci ale kupuješ upgrade.

Upgrade je naprosto v pohodě a je brán jako oprava, dokonce při troše rizika a štěstí můžeš zkusit udělat upgrade za víc než 40 tis. ... ale to je riziko že to vemou jako zhodnocení. Do 40 tis je to naprosto v pohodě.

Pak stačí sehnat pár starých dílů odnýst je do bazaru prodat za pár stovek a těchto pár stovek zdanit jako zisk ... tím prokážeš že jsi prodal staré komponenty při následné kontrole.

Tenhle postup doporučil sám daňový poradce jako neelegantnější, a hlavní je že nemusíš věst nový PC v účtu a proti upgradu nemůže finančák nikdy nic namítat ... i kdyby jsi měl firmu na uklízení a PC potřeboval jen k účetnictví vždy můžeš říci že nadupaný komp potřebuješ na to aby jsi si dělal sám reklamu pro svou firmu a tím šetřil.

Noe

Go to Top of Page

Thor
Junior Guardsman

335 Posts

Posted - 20/11/2003 :  10:10:22  Show Profile  Send Thor an ICQ Message Send Thor a Private Message  Reply with Quote
Ja bych rek ze slovo "shit" ma u Dema zcela jinej vyznam nez u nas ostanich. Po precteni tohodle topicku bych reklz ze preklad zni asi takto:

"Shit" - Cokoliv jinyho nez pouzivam/hraju/vlastnim ja.(Demostenes)

Tank_Chief
Cílem války není padnout za vlast, ale přinutit ty druhy parchanty, aby padli za tu svou
Go to Top of Page

Khostri
prudič

2210 Posts

Posted - 20/11/2003 :  10:16:36  Show Profile  Send Khostri an ICQ Message Send Khostri a Private Message  Reply with Quote
Dík za radu Noe - já jen nenosil ty staré věci do bazaru a proto mě s tím manželka vyhazovala :)
Zas ale nemůžeš Upgradovat každý týden komplet všechno :)

PC, PS3, iPad
Go to Top of Page

Nat
Average Member

nat

1185 Posts

Posted - 20/11/2003 :  10:18:39  Show Profile Send Nat a Private Message  Reply with Quote
On má jen omezenou stupnici hodnocení .. buď je to ok nebo shit, nic mezi tím (:

Btw s LCDčkama jsem zápasil asi půl roku, vystřídal jsem jich nepočítaně, různé firmy, různe druhy, různé parametry (i prophetview).. ani na jednom se z mého osobního pohledu nedaly hrát hry kvůli pomalému obnovování obrazu, pokaždé jsem viděl "duchy". Na práci proč ne, na hraní to pro mne není vhodné zařízení - pomalé a neflexibilní. ):

[online] family Nathal Tameisha tamer - EU - Black Desert Online
[offline] Nathal Asthma berserker - Mordred PvP - Dark Age of Camelot
[offline] Johanka cleric - UO Darkparadise
Go to Top of Page

Noe
Moderator

2217 Posts

Posted - 20/11/2003 :  10:27:30  Show Profile  Visit Noe's Homepage  Send Noe an ICQ Message Send Noe a Private Message  Reply with Quote
quote:
Zas ale nemůžeš Upgradovat každý týden komplet všechno :)

to máš samo svatou pravdu ... 1x do roka maximálně.

Noe

Go to Top of Page

Dark Doomer
New Member

390 Posts

Posted - 20/11/2003 :  11:08:56  Show Profile  Send Dark Doomer an ICQ Message Send Dark Doomer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Nat
Btw s LCDčkama jsem zápasil asi půl roku, vystřídal jsem jich nepočítaně, různé firmy, různe druhy, různé parametry (i prophetview).. ani na jednom se z mého osobního pohledu nedaly hrát hry kvůli pomalému obnovování obrazu, pokaždé jsem viděl "duchy". Na práci proč ne, na hraní to pro mne není vhodné zařízení - pomalé a neflexibilní. ):

No tak to ja zase skoro pul roku vybiral a porad se nemohl rozhodnout, az jsem skoncil s Acerem 1721m, protoze Sony X73, co jsem chtel, melo vadne pixely u obou modelu (a ja si podminil, ze si to bez kontroly pixelu nekoupim).
Nemuzu si ale stezovat, i kdyz Acer je vetsinou lidi povazovana za dost pofiderni znacku, monitor zobrazuje ve Winech spickove, barvy i ostrost daleko za mym CRTckem i jakymkoliv, co jsem videl v praci, i filmy jsou diky kontrastu o neco hezci (ale zase cerna neni vzdy cerna - coz je snad zatim u vsech), hry se daji hrat az na FPS, kdy na svetlo/tmavych scenach je videt ghostovani...
Pokud to chce nekdo na praci ve Win, nemuzu nez doporucit, s DVI je to uplne o necem jinem...a novejsi RadeONy umi zobrazovat na 2 monitorech najednou, takze idealni je pak postavit vedle svy CRTcko na 3D parby, jako to mam ja ;)
Pokud jde ciste o parby, tak pak jde opravdu spis jen o velikost a 21ka CRT to jisti...

BTW: neni pravda, ze na 1280x1024 LCD je nutne hrat hry v tomto jednom rozliseni...resamplovani v hrach, pokud je to opravdu dynamicka, si skoro vubec nevsimnete, nebyl problem v 1024x768 i 800x600.

I'm a warrior. This was the nearest war.

Yourmom Darkfall map
Go to Top of Page

Demostenes
Junior Member

818 Posts

Posted - 20/11/2003 :  11:11:33  Show Profile  Send Demostenes an ICQ Message Send Demostenes a Private Message  Reply with Quote
quote:
a tepelná rekalibrace se také provádí již za chodu u některých disků (například Maxtor je na trvalý provoz narozdíl od Westernu nebo Seagate).

No, tepelnou rekalibraci za chodu provadi kazdy disk od dob XT ;)
Jinak to ze byl raid poruchovy neni raidem, ale SCSI, scsi disky maji daleko vetsi poruchovost nez disky ide (rozhodne ibm a wd). Za rok mi scsi disk doma odesel 3x a to na nem byl aktivni chladic jako krava praci taky kazdou chvili naky scsi odejde.

Edited by - Demostenes on 20/11/2003 11:17:54
Go to Top of Page

San-Raal
New Member

302 Posts

Posted - 20/11/2003 :  11:12:03  Show Profile  Send San-Raal an ICQ Message Send San-Raal a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dark Doomer
BTW: neni pravda, ze na 1280x1024 LCD je nutne hrat hry v tomto jednom rozliseni...resamplovani v hrach, pokud je to opravdu dynamicka, si skoro vubec nevsimnete, nebyl problem v 1024x768 i 800x600.

Nevim jak u her, ale na plose mam pocit jako kdybych prebral :(

San-Raal
Go to Top of Page

Khostri
prudič

2210 Posts

Posted - 20/11/2003 :  12:02:42  Show Profile  Send Khostri an ICQ Message Send Khostri a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
a tepelná rekalibrace se také provádí již za chodu u některých disků (například Maxtor je na trvalý provoz narozdíl od Westernu nebo Seagate).

Jinak to ze byl raid poruchovy neni raidem, ale SCSI, scsi disky maji daleko vetsi poruchovost nez disky ide (rozhodne ibm a wd). Za rok mi scsi disk doma odesel 3x a to na nem byl aktivni chladic jako krava praci taky kazdou chvili naky scsi odejde.

Špatně jsem se vyjádřil - tepelnou rekalibraci sice provádí disk za chodu, ale prakticky to znamenalo přesun hlav na určité místo, rekalibrace a přesun zpět. Problém byl, že při grabování videa to způsobilo drop (výraz pro výpadek obrazu, ať již například polovinou špatného snímku, nečistotě na hlavách stroje, nestíháním disku, atd). V domácích podmínkách to nevadí, ve studiu ano. Proto se také prodávaly například disky Atlas, které měli v označení AV, jako video. to samé Seagate Barracuda měli AV přívlastek. Znamenalo to, že doba nějakým způsobem pomocí cache, rychlosti přesunu se redukovala doba natolik, že datový tok zůstává konstantní. To, že to dnes již disky umějí neznamená, že to uměli dříve. Až do příchodu SCSI Barraduda se tento parametr uváděl za označením disku, disky byly dražší. A je to nějakých 6 let, což rozhodně není od dob XT.
Vzhledem k tomu, že například Maxtor klidně uvádí disky pro trvalý provoz, zato Seagate i WD nepřetržitý provoz nedoporučují, naskýtá se otázka, jestli to například není z důvodu provádění tepelné rekalibrace až ve volných chvílích (WD, Seagate) a při trvalém provozu na to prostě není čas a disk se přehřeje. U Maxtoru to možná mají vyřešeno načasováním přímo v průběhu práce a proto jim trvalý provoz nevadí (ono vzhledem k tomu, že AV technologii vymyslela firma Quantum, kterou Maxtor koupil, tak by mě to nepřekvapilo). To jsou ale moje spekulace.

SCSI disky mají naopak poruchovost nižší - narozdíl u IDE u nich ale záleží na vyřešeném chlazení, protože opravdu hodně topí. Takže pokud je někdo dá do obyčejné bedny, byť s ventilátory a nevyřeší proudění vzduchu či si sondou nezměří provozní teplotu, tak mu disk odejde, protože se mu prostě utaví magnetická vrstva. Pokud odejde disk v serveru v práci, tak je nutné si uvědomit, kolik práce (trvalé) dělá IDE disk (tu a tam se zahřeje při startu windows a jinak tu a tam blikne) a jakou práci udělá SCSI disk (například ve web serveru, kde se nezastaví a běží nepřetržitě - slovem běží myslím aktivně přestavuje hlavu). Je pravda, že v dnešní době se rozdíly dost stírají, ale stále je do většího serveru jasná volba SCSI, pokud počítám s trvalou prací disku - to prostě IDE nevydrží po stejnou dobu. S tou poruchovostí k porovnání IMB - nevím, ale mě IDE IBM odešel 3x za sebou také ve větrané skříni. IBM SCSI mi v Macu neodešel ani jednou - odešli akorát Seagatate Barracuda v externí bedně (na druhou stranu je možné, že to bylo i vinou pouze dvo ventilátorů na 2 disky v v bedně, navíc se jednalo o první Barracudy - v té době to byla naprostá novinka). A ty disky jeli furt nepřetržitě - prostě se na nich stříhalo do televize - takže den předem nagrabovat 15 hodin v hrubém rozlišení, den stříhat, večer přegrabovat výsledek v plném PALu, export na Betacam. Druhý den znovu.

PC, PS3, iPad
Go to Top of Page

San-Raal
New Member

302 Posts

Posted - 20/11/2003 :  12:17:36  Show Profile  Send San-Raal an ICQ Message Send San-Raal a Private Message  Reply with Quote
quote:
Jinak to ze byl raid poruchovy neni raidem, ale SCSI, scsi disky maji daleko vetsi poruchovost nez disky ide (rozhodne ibm a wd).
Za rok mi scsi disk doma odesel 3x a to na nem byl aktivni chladic jako krava praci taky kazdou chvili naky scsi odejde.

To ze je raid 0 poruchovy je raidem, protoze 2 disky se porouchaji spis nez jeden. IMho pokud raid tak na specialnim radici 5ka a 3 disky, ale kdo by si to daval domu, zejo..
SCSI disky rozhodne nemaji vetsi poruchovost, jsou naopak delane na dlouhodobou zatez - proto se ostatne davaji do diskovych poli atd. - akorat je poteba je dobre chladit. Jo a ver tomu ze kdybys udelal to pole z ide disku, tak odejdou mnohem drive (pri stejne zatezi)

San-Raal
Go to Top of Page

Khostri
prudič

2210 Posts

Posted - 20/11/2003 :  13:21:33  Show Profile  Send Khostri an ICQ Message Send Khostri a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Jinak to ze byl raid poruchovy neni raidem, ale SCSI, scsi disky maji daleko vetsi poruchovost nez disky ide (rozhodne ibm a wd).
Za rok mi scsi disk doma odesel 3x a to na nem byl aktivni chladic jako krava praci taky kazdou chvili naky scsi odejde.

To ze je raid 0 poruchovy je raidem, protoze 2 disky se porouchaji spis nez jeden. IMho pokud raid tak na specialnim radici 5ka a 3 disky, ale kdo by si to daval domu, zejo..
SCSI disky rozhodne nemaji vetsi poruchovost, jsou naopak delane na dlouhodobou zatez - proto se ostatne davaji do diskovych poli atd. - akorat je poteba je dobre chladit. Jo a ver tomu ze kdybys udelal to pole z ide disku, tak odejdou mnohem drive (pri stejne zatezi)

Přesně, jak jsem psal. jen u toho RAID5 si nejsem jist, jestli to jde se 3 disky. Mám pocit, že musí být minimálně 4 nebo 5, protože i když je paritní informace rozložena rovnoměrně, je někde spočítáno, že pro úplnou obnovu může maximálně vypadnou určité procento dat - a teď nevím, ale mám pocit, že je to procento menší, než 33, proto to se 3 disky nejde

PC, PS3, iPad
Go to Top of Page

Tibor
<Mor do Kuli>

1443 Posts

Posted - 20/11/2003 :  13:23:55  Show Profile  Visit Tibor's Homepage  Send Tibor an ICQ Message Send Tibor a Private Message  Reply with Quote
Pro raid 5 je třeba mít nejméně 3 disky.

Data pak vypadají nějak takto:

D1 D2 D3
1 2 P
3 P 4
P 5 6

atd.
Go to Top of Page

Khostri
prudič

2210 Posts

Posted - 20/11/2003 :  13:48:12  Show Profile  Send Khostri an ICQ Message Send Khostri a Private Message  Reply with Quote
jo, jen nevím, jestli je to tak, jak jsi psal, nebo je to

D1 D2 D3 D4 D5
1 2 3 4 P
5 6 7 P 8
9 10 P 11 12

Tzn nevím, jestli je objem paritní informace roven polovině objemu dat, ze kterých se parita dělá, nebo je menší. Pokud je menší, 3 disky nestačí.

PC, PS3, iPad
Go to Top of Page

Tibor
<Mor do Kuli>

1443 Posts

Posted - 20/11/2003 :  14:02:56  Show Profile  Visit Tibor's Homepage  Send Tibor an ICQ Message Send Tibor a Private Message  Reply with Quote
Tři disky stačí.
viz. http://www.acnc.com/04_01_05.html
Go to Top of Page

San-Raal
New Member

302 Posts

Posted - 20/11/2003 :  14:44:57  Show Profile  Send San-Raal an ICQ Message Send San-Raal a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tibor

Tři disky stačí.
viz. http://www.acnc.com/04_01_05.html

prvni odkaz v googlu, nedavas si s nama prilis peci? :)

San-Raal
Go to Top of Page

sword
Nerizena Puma

666 Posts

Posted - 20/11/2003 :  15:18:50  Show Profile  Send sword an ICQ Message Send sword a Private Message  Reply with Quote
Add raid: on se da udelat i na IDE diskach. tzv soft raid.Kdysi sem to pouzival, protoze SCSI kdysi byla velmi draha zalezitost.
Provozovano na linuxu, na windowsech sem po tom ani nepatral.

Apropo taky si myslim, ze minimalne 3 disky (1 system) dalsi do raid.

Sid: mokrani to jee ten nejlepsi poyitek ye hry..pukx not dead ty v*le
Go to Top of Page

Pertha
Moderator

7950 Posts

Posted - 20/11/2003 :  15:59:10  Show Profile  Send Pertha an ICQ Message Send Pertha a Private Message  Reply with Quote
sw raid :)) no to je docela k prdu

Rock is overpowerd, please nerf. Paper is fine.
Yours, Scissors.
Go to Top of Page

Mickk
New Member

489 Posts

Posted - 20/11/2003 :  16:18:29  Show Profile  Send Mickk an ICQ Message Send Mickk a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by swordicek

Add raid: on se da udelat i na IDE diskach. tzv soft raid.Kdysi sem to pouzival, protoze SCSI kdysi byla velmi draha zalezitost.
Provozovano na linuxu, na windowsech sem po tom ani nepatral.

Apropo taky si myslim, ze minimalne 3 disky (1 system) dalsi do raid.

i na ide diskach de udelat hw raid a windowsi ten sw taky umi

RP sux, macro 4ever

Go to Top of Page

San-Raal
New Member

302 Posts

Posted - 20/11/2003 :  18:11:57  Show Profile  Send San-Raal an ICQ Message Send San-Raal a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Pertha

sw raid :)) no to je docela k prdu

Neni, funguje to :)

San-Raal
Go to Top of Page

Azirafal
Envinjatandil

88 Posts

Posted - 20/11/2003 :  21:40:47  Show Profile  Send Azirafal an ICQ Message Send Azirafal a Private Message  Reply with Quote
Kdyz sme u tech disku...

Tedka si planuju poridit novej disk, potreboval bych nejakej 120GB, 7200 ot., IDE staci. Je nejaka znacka dobra v tichosti i rychlosti zaroven? Po jaky znacce byste sahli?

Azirafal[CoNT], Envinjatandil (Dark Paradise -> Endor Alphatest -> Real)
Go to Top of Page

Ardeth
Junior Member

697 Posts

Posted - 20/11/2003 :  21:56:41  Show Profile Send Ardeth a Private Message  Reply with Quote
Seagate, IBM
Go to Top of Page

Demostenes
Junior Member

818 Posts

Posted - 20/11/2003 :  22:15:44  Show Profile  Send Demostenes an ICQ Message Send Demostenes a Private Message  Reply with Quote
quote:
Takže pokud je někdo dá do obyčejné bedny, byť s ventilátory a nevyřeší proudění vzduchu či si sondou nezměří provozní teplotu, tak mu disk odejde, protože se mu prostě utaví magnetická vrstva.

No, ja nevim jestli se da za spatne chlazeni povazovat ohromny pasiv pres cely disk s dvema vetrakama, ktere nasavaly vzduch primo z venku a dalsim vetrakem ktery to z poza disku zase tahal ven. Ja mam zkusenost, ze scsi disky odchazi fakt hodne a proto chapu dulezitost raidu s paritou ;)

Go to Top of Page

Transylvanec
New Member

263 Posts

Posted - 20/11/2003 :  22:19:05  Show Profile  Visit Transylvanec's Homepage  Send Transylvanec an ICQ Message Send Transylvanec a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ardeth

Seagate, IBM

IBM sou pekny sunty :{

Maxtor ty sou pekne hubeny

TransylvanecIII.
LordDeathSlayer
http://www.fanta.dk/showmovie.asp?mid=56D12CFC-9A44-4960-A06C-90E5E71B3820
Go to Top of Page

Ardeth
Junior Member

697 Posts

Posted - 20/11/2003 :  22:27:45  Show Profile Send Ardeth a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Transylvanec

quote:

Seagate, IBM

IBM sou pekny sunty :{

Uz tomu tak davno neni. Ta jejich bad serie uz je minulost a reklamace disku je minimalni.

Go to Top of Page

San-Raal
New Member

302 Posts

Posted - 21/11/2003 :  00:16:30  Show Profile  Send San-Raal an ICQ Message Send San-Raal a Private Message  Reply with Quote
quote:
Uz tomu tak davno neni. Ta jejich bad serie uz je minulost a reklamace disku je minimalni.

Hm ja reklamoval dve ibmka koupene mesic od sebe, po dvou letech odesly, opet mesic od sebe. Takze dekuji, nechci.

Jak disk bych doporucil maxtora, jestli ti nevadi vyssi hluk a jses prace tak seagate (ma plech na elektronice a kdyz hodis disk do baglu jen tak tak neorves cipy :) ) nebo westerny jbcka (proste ty s 8mb cache)

San-Raal
Go to Top of Page

San-Raal
New Member

302 Posts

Posted - 21/11/2003 :  00:24:25  Show Profile  Send San-Raal an ICQ Message Send San-Raal a Private Message  Reply with Quote
quote:
No, ja nevim jestli se da za spatne chlazeni povazovat ohromny pasiv pres cely disk s dvema vetrakama, ktere nasavaly vzduch primo z venku a dalsim vetrakem ktery to z poza disku zase tahal ven. Ja mam zkusenost, ze scsi disky odchazi fakt hodne a proto chapu dulezitost raidu s paritou ;)

Imho je ten pasivni chladic spis na skodu, a lepsi jsou jen vetraky.
Aby to fungovalo, musel by byt imho lepsi tepelny kontakt, takze napatlat na to nejakou pastu a fest pritisknout. Topil ten chladic vubec?
Mam tu celkem dost scsi disku abych mohl rict ze odchazej celkem malo, rika se ze ide je delany na 2-3 roky, scsi na 3-5let. Na prednaskach o uloznych zarizeni se to dozvis taky.
Jako ne ze by to neslo udelat, treba tohle je celkem zajimave
http://www.tomshardware.com/storage/20030425/
ale treba s ibm ess se to srovnat neda (samozrejme ani cenove)

San-Raal
Go to Top of Page

Octopuss
rumový kanál

orly

2749 Posts

Posted - 21/11/2003 :  07:03:01  Show Profile Send Octopuss a Private Message  Reply with Quote
Ad IBM - tou jejich podelanou serii si to u me rozlili, takze i kdyby to ted byly nejlepsi disky na svete tak mi stejne nesmej do kompu. Behem 10 mesicu mi odesly 3 nebo 4.... tfuj
Go to Top of Page

Ardeth
Junior Member

697 Posts

Posted - 21/11/2003 :  08:08:51  Show Profile Send Ardeth a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Octopuss

Ad IBM - tou jejich podelanou serii si to u me rozlili, takze i kdyby to ted byly nejlepsi disky na svete tak mi stejne nesmej do kompu. Behem 10 mesicu mi odesly 3 nebo 4.... tfuj

Souhlas, ale presto jsem to ted risknul...uvidim
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  New Poll New Poll
 Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
Diskuzní klub hráčů online her © © 2000 CzechHeroes Go To Top Of Page
This page was generated in 0,28 seconds. on eygor Snitz Forums 2000